miercuri, 17 februarie 2010

Chlamydia trachomatis - motiv de infertilitate si la barbati



Infectia cu Chlamydia trachomatis nu afecteaza numai fertilitatea femeii ci si pe a barbatului.


Chlamydia trachomatis este cea mai comuna boala cu transmitere sexuala in Marea Britanie.
Simptomele acestei afectiuni sunt deseori nedepistate, multe persoane infectate nestiind de existenta afectiunii.
Cercetatorii de la Spitalul Universitar Canalejo, din La Coruna, Spania, au descoperit ca infectia cu Chlamydia trachomatis afecteaza calitatea spermatozoizilor produsi de barbati.

Echipa de cercetatori a analizat sperma de la 143 de barbati avand infectie cu Chlamydia trachomatis si alte infectii ale tractului urinar care pana la momentul investigatiilor nu reusisera sa aiba copii. S-a depistat ca fragmentarea ADN-ului era de trei ori mai mare la acesti barbati decat la barbatii sanatosi. Pe langa o cantitate de sperma scazuta acesti barbati aveau si un procent mau mare de anomalii ale spermatozoizilor comparativ cu barbatii neinfectati. Cercetatorii au descoperit si scaderea mobilitatii spermatozoizilor la acesti barbati.
Dupa tratament antibiotic timp de patru luni, cercetatorii au remarcat o scadere a fragmentarii ADN-ului cu 36%, iar un procent de 13% dintre pacienti au reusit sa determine aparitia sarcinii la partenere. Pana la finalul perioadei de tratament 86% dintre cupluri au reusit sa aiba sarcina.

Estimarile din Marea Britanie arata ca aproximativ 10% dintre barbatii cu varsta cuprinsa intre 18-25 de ani sunt purtatori de Chlamydia trachomatis. In ciuda promovarii intense a unui program de screening national, expertii in sanatate se tem ca acestei afectiuni nu i se acorda suficienta atentie iar implicatiile asupra scaderii natalitatii sunt foarte mari.

http://www.sfatulmedicului.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu