marți, 16 februarie 2010

Colposcopia



Colposcopia este o metoda de inspectie a colului uterin cu ajutorul unui aparat numit colposcop. Inspectia colposcopica poate fi extinsa asupra vulvei si vaginului, care pot prezenta procese patologice izolate sau asociate celor cervicale.

Colposcopul este un instrument optic stereoscopic destinat vizualizarii la scara marita a mucoasei tractului genital inferior. Necesitatea examinarii colului, organ situat la capatul culoarului vaginal, deci putin accesibil observarii in conditii de iluminare slaba si nedirijata, a condus la constructia acestui tip de aparat pe principiul microscopului cu lumina dirijata.

In principiu un colposcop este alcatuit din sisteme de marire (obiective, oculare, sisteme intermediare), componente optice de redresare a imaginii, care asigura directiile stanga-dreapta si sus-jos identice cu cele ale obiectului, filtre optice, sisteme de iluminare dirijata, mecanismul de reglare si un stativ.

Cum se face colposcopia

Examinarea colposcopica nu necesita anestezie si nu este mai dureroasa decat un consult ginecologic obisnuit. Pacienta sta in pozitie ginecologica pe masa ginecologica, cat mai relaxata.
Examinarea nu dureaza mai mult de 20 de minute.

Se introduce intravaginal un dispozitiv numit specul. Astfel se expune colul si se poate observa aspectul secretiei vaginale si de asemenea se pot recolta frotiuri citologice, asa numitul examen Babes-Papanicolau.
Intr-un prim timp se practica inspectia directa. Se apreciaza forma si dimensiunile colului, prezenta rupturilor de etiologie obstetricala (survenite dupa nastere), precum si a zonelor rosii sau albe de pe suprafata colului. Apoi se aplica cu un tampon solutie apoasa de acid acetic ceea ce asigura individualizarea unor imagini colposcopice anormale ca ectopia si epiteliul aceto-alb. Urmeaza aplicarea solutiei Lugol care coloreaza in castaniu epiteliul normal al colului (epiteliu pavimentos), bogat in glicogen. Epiteliul displazic lipsit de glicogen, nu fixeaza iodul (solutia Lugol continand iod) ,precum si epiteliul pavimentos imatur sau atrofic ( intalnit in menopauza ), precum si eroziunile. Testul contureaza periferia leziunilor, mai ales daca aceste sunt extinse, afectand si vaginul. El stabileste ulterior si nivelul inciziei in eventualitatea unei operatii.

Dupa examenul colului, pe masura retragerii speculului, se examineaza si vaginul.

Cand se face colposcopia

Momentul optim la femeia cu cicluri menstruale regulate este perioada zilelor 11-13 a ciclului menstrual. Se vor evita zilele 4 sau 5 cand grosimea epiteliului este redusa si leziunile mai putin vizibile.

In perioada preovulatorie, adica exact zilele 11-13, mucusul cervical este limpede, joaca rol de mediu de refractie, orificiul cervical extern este intredeschis si permite expunerea zonei unde epiteliul pavimentos se transforma in epiteliu cilindric, zona cu cel mai mare risc de transformare.

Avantajele colposcopiei



* Este complet neinvaziva.
* Recunoaste unele aspecte benigne ale colului, denumite global cervicite ( ectopia , transformarea pavimentoasa tipica , atrofia , inflamatii primare), evitand astfel biopsii inutile.
* Stabileste localizarea si extensia ariilor de transformare atipice (potential maligne, canceroase).
* Permite recoltarea de celule sau prelevarea de biopsii exact din zona cu eventuale probleme.
* Poate explora si peretii vaginali cu eventualele lor leziuni asociate patologiei colului uterin.
* Urmareste eficient procesul de cicatrizare consecutiv unor masuri terapeutice ca distructia tisulara prin electrocoagulare, conizatie sau amputatie de col.
* Permite depistarea recidivelor postoperatorii ale cancerelor de col la nivelul bontului vaginal. Pentru aceasta se fac coploscopii in primul an postoperator la interval de 2-3 luni iar mai tarziu investigarea se spatiaza la 6 luni si apoi anual.
* Urmareste efectele iradierii cancerelor de col uterin.


Erorile colposcopiei



Apar atunci cand leziunile patrund endocervical, adica in interiorul colului, sau cand originea lor are punct de plecare in interiorul colului, asa cum se intampla de obicei in menopauza. De aceea pentru un diagnostic colposcopic sigur trebuie respectate urmatoarele criterii :

* limita dintre exocol (partea vizibila a colului) si endocol (partea din interiorul colului), limita ce se numeste jonctiune scuamo-cilindrica, trebuie sa fie totdeauna vizibila.
* leziunea depistata pe col trebuie deasemenea sa fie vizibila in intregime.
* suprafata sa nu depaseasca 50% din suprafata colului.
* sa existe concordanta intre aspectele citologice ( examenul Babes Papanicolau ), aspectele histologice (obtinute prin biopsii) si colposcopie.



* Colposcopia este o metoda de diagnostic neinvaziva
* Impreuna cu examen citologic si histologic sta la baza diagnosticului precoce al cancerului de col uterin, permitand o decizie terapeutica in timp util

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu