luni, 8 februarie 2010

Gonoreea



Cauze
Gonoreea este cauzata de bacteria Neisseria gonoree.
Gonoreea se ia in timpul unui act sexual (vaginal, anal, oral) cu un partener infectat. O femeie insarcinata poate transmite boala la copil in timpul nasterii.
Gonoreea poate fi transmisa in orice moment de catre o persoana infectata cu Neisseria gonoree, indiferent daca acea persoana are sau nu simptome. O persoana bolnava este contagioasa pana la efecturea tratamentului.
Daca o persoana a avut gonoree nu este protejata impotriva unei viitoare infectii. O expunere noua la gonoree duce la reinfectare chiar daca inainte s-a urmat tratament si boala a fost vindecata.

Simptome
Aproape jumatate din oamenii bolnavi nu au simptome. Perioada de incubatie (timpul scurs de la infectare pana la aparitia simptomelor) este de 2 pana la 5 zile, dar exista situatii cand simptomele nu apar nici dupa 30 zile.
Gonoreea poate sa dea simptome doar atunci cand s-a extins in alte regiuni ale corpului.

Simptome la femei

La femei simptomele initiale sunt usoare si pot fi confundate cu o infectie a vezicii urinare sau a vaginului. Simptomele pot include:
- urinari frecvente si dureroase
- prurit (mancarime) anal, dureri, sangerari, incontinenta
- scurgeri vaginale anormale
- sangerari vaginale anormale, in timpul sau dupa contact sexual si intre menstruatii
- prurit genital
- ciclu menstrual neregulat
- dureri pelvine
- febra si astenie (stare generala de oboseala)
- glandele Bartholin inflamate si dureroase (glande situate la intrarea in vagin)
- act sexual dureros (dispareunie)
- dureri de gat (rar)
- conjunctivita (ochii rosii), rar.

Simptome la barbati

La barbati, simptomele sunt mai serioase, acestia mergand la medic pentru tratament inainte sa apara complicatii. Exista barbati care nu au sau au simptome usoare, acestia transmitand boala involuntar. Simptomele pot include:
- secretii peniene (clare sau cu aspect de lapte la inceput, apoi devin galbene, cremoase si excesive, cateodata cu sange)
- prurit (mancarime) anal, dureri, sangerari, incontinenta urinara
- dureri de gat (rar)
- conjunctivita (ochii rosii), rar.

Simptomele gonoreei care s-a raspandit in alte parti decat organele genitale (infectie gonococica diseminata) includ:
- eruptii
- dureri articulare (artrita)
- tendoane inflamate.

Investigatii
Punerea diagnosticului implica cunoasterea antecedentelor si o examinare a pacientului. Intrebarile ce pot fi puse de catre medic se refera la boala cu transmitere sexuala la care pacientul s-a expus, la partener, la simptome (descrierea eventualelor secretii, dureri genitale sau in alta regiune, simptome urinare, dureri abdominale sau pelvine), la metode de contraceptie. De asemenea doctorul trebuie sa stie de existenta unui partener cu risc mare de boli cu transmitere sexuala, de antecedentele patologice.
Dupa aceste informatii se trece la examinarea pacientului:
- femeile sunt supuse la examen ginecologic
- barbatii sunt examinati genital pentru semne de uretrita sau epididimita.
Testele specifice pentru gonoree se fac pentru detectarea sau confirmarea gonoreei. Medicul ia o proba de secretie sau urina si o testeaza pentru Neisseria gonoree. Rezultatele testelor sunt gata in cateva zile. Alte boli cu transmitere sexuala pot fi prezente alaturi de gonoree.
Medicul recomanda teste pentru:
- Chlamydia, o infectie bacteriana a uretrei masculine si a uretrei, colului uterin sau organelor reproducatoare feminine. Aproximativ 40% din persoanele care au gonoree au si clamidya
- sifilis, infectie bacteriana al carui simptom este sancrul (cordon nedureros) la nivelul organelor genitale
- hepatita B. Aceasta provoaca inflamatie la nivelul ficatului.
- virusul imunodeficientei umane (HIV) este un virus care ataca sistemul imun, determinand scaderea capacitatii organismului de a lupta contra unor infectii sau boli.

Tratament

Se realizeaza cu antibiotice, care in mod normal duc la tratarea totala a infectiei. Daca s-a stabilit diagnosticul de gonoree trebuie:
- sa se administreze pe intreaga perioada prescrisa de medic. Daca se sare peste administrarea unor doze sau nu se realizeaza tratamentul pe intreaga perioada, s-ar putea ca boala sa nu remita.
- evitarea contactului sexual pe perioada tratamentului. Daca tratamentul consta intr-o sindura doza medicamentoasa, se asteapta timp de 7 zile dupa administrarea dozei inainte de inceperea relatiilor sexuale
- partenerul trebuie sa cunoasca faptul ca trebuie sa urmeze tratament chiar si in lipsa aparitiei simptomelor. Infectia se poate raspandi si daca nu sunt prezente simptomele
- trebuie consultat medicul daca simptomele reapar dupa incetarea tratamentului sau daca apar simptome noi. Se poate sa fie nevoie de schimbarea antibioticului sau de reevaluare.
Odata ce a aflat ca are gonoree, un om poate simti repulsie pentru propria persoana sau fata de actul sexual. Discutia cu un psiholog sau alaturarea unui grup de discutii format din oameni cu BTS, poate fi de ajutor.

Optiuni de medicamente

Daca se urmeaza tratamentul antibiotic indicat, gonoreea este curabila. Daca tratamentul antibiotic nu se administreaza corect, atunci infectia nu se va remite. Tratamentul precoce, de asemenea, previne diseminarea infectiei sau a complicatiilor de genul bolii inflamatorii pelvine (BIP).
Evitarea contactului sexual pe perioada tratamentului. Daca tratamentul consta intr-o sindura doza medicamentoasa, se asteapta timp de 7 zile dupa administrarea dozei inainte de inceperea relatiilor sexuale.
Exemple de antibiotice
- ceftriaxona (Ceftriaxon)
- ciprofloxacina (Ciprinol)
- ofloxacina (Zanocin)
- spectinomicina (Kirin).
Toate aceste medicamente sunt indicate femeilor care nu sunt insarcinate si barbatilor. Femeilor insarcinate le sunt indicate ceftriaxona si posibil spectinomicina. Ceftriaxona se recomanda sugarilor.
Toate antibioticele au ca efect uciderea gonococilor.

Indicatii

- oamenilor cu teste pozitive la gonoree
- partenerilor sexuali in ultimele 60 de zile ai unor bolnavi de gonoree, chiar daca nu exista simptome
- nou-nascutilor ai femeilor cu gonoree in momentul delivrentei
- tratamentul infectiei gonococice diseminate (IGD) necesita de obicei spitalizare si tratament antibiotic administrat intravenos (i.v.) sau intramuscular (i.m.)

Evaluarea tratamentului
Daca se urmeaza tratamentul antibiotic indicat, gonoreea este curabila. Daca tratamentul antibiotic nu se administreaza corect, atunci infectia nu se va remite.
Antibioticele recomandate pentru tratamentul infectiei cervicale, uretrale sau rectale.
Urmatoarele medicamente sunt recomandate in cazul adultilor sau copiilor cu greutate mai mare de 45 kg.

Doza Durata tratamentului
Ceftriaxona 125 mg IM Doza unica
Ciprofloxacin 500 mg oral Doza unica
Ofloxacina 400 mg oral Doza unica

Unii pacienti pot avea concomitent cu gonoreea si infectie cu chlamydia
Medicamentele aditionate in caz de infectie concomitenta cu chlamydia Durata tratamentului
Azitromycin 1 g oral Doza unica
Doxycycline 100 mg oral de doua ori pe zi 7 zile
Spectinomicina 2 g, in doza unica IM, este o alternativa pentru persoanele care sunt alergice la celalosporine si quinolone. Spectinomicina nu este recomandata la infectia gonococica a gatului.

Antibiotice recomandate in cazul intretinerii relatiilor homosexuale
La aceste persoane s-a observat in ultima vreme aparitia rezistentei la quinolone. Pentru acestia sunt recomandate ceftriaxona 125 mg IM sau spectinomicina 2g IM ca si alternativa.

Antibioticele recomandate in cazul infectiei gatului
Doza Durata tratamentului
Ceftriaxona 125 mg IM Doza unica
Ciprofloxacin 500 mg oral Doza unica

Medicamentele aditionate in cazul coinfectiei cu chlamidya Durata tratamentului
Azithromycin 1 g oral Doza unica
Doxycyclina 100 mg oral de 2 ori pe zi 7 zile

Antibiotice recomandate in cazul infectiei conjunctivei
Ceftriaxona 1g IM in doza unica.

Antibiotice administrate in cazul coinfectiei gonocice si clamydiana la femeile insarcinate
Eritromicina si amoxicilina sunt amandoua eficace, cu toate ca la femeile insarcinate pot aparea cateva efecte secundare la administrarea amoxicilinei.
Se poate folosi si azytromicina. In cazul infectiei si cu HIV, se vor administra medicamentele prezente in tabele.
Nou-nascutii si sugarii sunt tratati cu ceftriaxona sau cefotaxima intravenos sau intramuscular.

Efecte secundare

Cele mai comune efecte adverse sunt greturile si varsaturile. Femeile insarcinate, copiii si sugarii nu pot fi tratati cu ofloxacina si alte medicamente de tipul "-floxacin".

De retinut!

Unele tulpini de gonococ nu pot fi ucise de cateva tipuri de antibiotice. Daca exista aceasta rezistenta, medicul va prescrie alt medicament pentru tratamentul infectiei. Daca dupa terminarea tratamentului simptomele nu au remis, e nevoie de retestare si de confirmarea rezistentei la antibiotice.
Medicul trebuie consultat daca simptomele continua sa persiste dupa 3-4 saptamani de tratament. Ar putea fi nevoie de internare in spital si administrare de medicamente intravenoasa in cazul femeilor cu boala inflamatorie pelvina si barbati cu epididimita.
Tratamentul chirurgical
Se poate folosi daca apar complicatii ale infectiei gonococice, ca si abcesul. In acest caz va fi nevoie de drenarea si excizia chirurgicala a abcesului.


http://www.sfatulmedicului.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu