luni, 8 februarie 2010

Herpesul genital



Herpesul genital este o infectie extrem de contagioasa transmisa, de obicei, prin contact sexual cu o persoana infectata care are leziuni ulcerative, dar poate fi transmisa si prin contactul sexual oral sau anal. Poate fi transmisa si in cazul in care leziunile nu sunt vizibile.
Herpesul genital poate fi transmis nou nascutului la nastere, la trecerea prin canalul pelvian, de la mama care are infectie activa.

De obicei, aceasta infectie este determinata de virusul Herpes Simplex tipul 2, desi virusul Herpes Simplex tipul 1, responsabil de leziunile din jurul cavitatii bucale in timpul racelilor, poate fi responsabil ocazional de aceasta boala.

Simptome
Cele mai multe persoane cu herpesuri genitale sunt asimptomatice sau au simptome si semne minore. Aparitia leziunilor herpetice are urmatoarea succesiune:
- pielea din jurul sau de pe organul genital se inflameaza
- pielea poate fi calda, dureroasa sau poate fi pruriginoasa (mancarimi)
- apar vezicule in jurul sau pe organele genitale
- veziculele se sparg, fac crusta dupa care se vindeca

Simptomele si semnele care pot aparea la prima infectie sunt:
- ganglioni mariti de volum
- febra
- cefalee (dureri de cap)
- disurie (usturimi la urinat)
- dureri musculare

Prima aparitie a herpesului se poate intinde pe o perioada de mai multe saptamani. Dupa aceasta, virusul se refugiaza in sistemul nervos, unde ramane inactiv, pana cand, apar anumiti factori declansatori care il reactiveaza.
Tipic, aparitiile ulterioare ale leziunilor sunt la saptamani sau luni dupa primul episod. In majoritatea cazurilor, acestea sunt mai putin severe si mai scurte fata de primul episod.
Desi virusul ramane cantonat in organismul uman pe o perioada nedefinita, numarul episoadelor active are tendinta sa scada dupa un numar de ani.

Cei mai frecventi factori declansatori includ:
- Stresul;
- Bolile;
- Interventiile chirurgicale;
- Contactul sexual energic;
- Dieta;
- Menstruatia.

Tratament
Nu exista nici tratament care sa elimine infectia cu virusul Herpes Simplex 2, dar medicii pot recomanda medicamente antivirale, cu administrare orala sau unguente, care pot grabi vindecarea leziunilor.
Medicamentele antialgice (impotriva durerilor) procurate fara prescriptie medicala pot fi eficiente in ceea ce priveste disconfortul produs de leziuni.

In cazul in care reactivarile sunt frecvente, medicul va recomanda medicamente antivirale (ca de exemplu aciclovir, famciclovir, valaciclovir) administrate pe perioade lungi de timp pentru a incerca reprimarea reactivarilor.

Nici un tratament nu poate vindeca infectia cu HSV 2. Virusul ramane cantonat in organismul uman definiv, odata ce persoana este infectata. Virusul este cantonat inactiv la nivelul celulelor nervoase pana cand apar factorii declansatori, care il reactiveaza. Episoadele simptomatice, care includ veziculele dureroase, pot fi controlate medicamentos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu