miercuri, 17 februarie 2010

Tumefactia intrascrotala

Cand unui barbat ii apare o tumefactie (umflatura) in interiorul scrotului, fie sufera de o anumita afectiune, fie trebuie sa faca o pauza in desfasurarea actelor sexuale.

O formatiune intrascrotala este adesea unul din semnele varicocelului – afectiune ce se caracterizeaza prin prezenta unei vene varicoase in jurul testiculului, asemanator venelor varicoase de la nivelul piciorului.

De regula, varicocelul apare la testiculul stang si este mai usor de observat atunci cand barbatul e in ortostatism (in picioare) si are tendinta sa dispara atunci cand sta in decubit culcat. Unii barbati sustin ca au impresia ca duc “un sac de viermi” in interiorul sacului scrotal.

Potrivit studiilor, aproximativ 20% dintre barbati pot suferi de varicocel, afectiunea aparand cu precadere la barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 ani. Se presupune cu varicocelul interfereaza cu producerea spermei prin cresterea temperaturii din testicule, astfel, se explica de ce 40% dintre barbatii cu aceasta boala sufera si de infertilitate.

Tumorile scrotale mai pot reprezenta unul din semnele hidrocelului - o formatiune lichida, nedureroasa care inconjoara testiculul si care, de regula, se dezvolta dupa varsta de 40 ani. Hidrocelul poate semnala o infectie sau o leziune a scrotului. De asemenea, hidrocelul poate fi confundat cu hernia inghinala, o afectiune in care o parte a intestinului patrunde in scrot printr-un punct mai slab al peretelui abdominal. Rareori, hidrocelul poate fi un semn al cancerului intestinal.

Mai mult, tumoarea scrotala poate fi semnul unei infectii grave a epididimului – canalul care depoziteaza si ajuta la transportarea spermei. Aceasta infectie – epididimita - adesea este cauzata de catre o afectiune cu transmitere sexuala, cum ar fi Gonoreea si Chlamydia. Infectia la nivelul epididimului poate aparea ca o reactie la medicamentul Amiodarone, utilizat in tratamentul tulburarilor de ritm cardiac.

Daca intreg scrotul este umflat insa umflatura nu este dureroasa poate fi vorba de un semn al limfedemului.

http://www.sfatulmedicului.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu